Niet elke bedrijfseigenaar is even behendig met de software waar zijn bedrijf mee werkt. Logisch, want als grote baas heb je vaak echt wel andere dingen aan je hoofd! Toch is het wel belangrijk om bekend te zijn met de basisconcepten van alles wat er online gebeurt. In dit artikel bespreken we twee manieren waarop bedrijven zich op gebied van technologie hebben weten te moderniseren. Zo kun jij tijdens het volgende bedrijfsuitje vol overtuiging meepraten!
De oude manier: traditionele security
Vroeger werden er veel methodes gebruikt om de IT-omgeving van een bedrijf van de buitenwereld af te schermen. Dit gebeurde onder anderen door middel van een firewall, een naam die je vast wel bekend voorkomt. Wat een firewall doet, is naar al het inkomende internetverkeer kijken, en voor elk individueel geval besluit om het door te laten, of te blokkeren. Dit gebeurt aan de hand van bepaalde veiligheidsregels. Ook was antivirussoftware een heel populaire manier om computers van virussen te beschermen. Traditionele online beveiliging is in onze tijd nog steeds nuttig, maar voor bedrijven is het inmiddels niet meer voldoende. Dit komt door de opkomst van de cloud.
De moderne manier: cloud security
Tegenwoordig wordt vrijwel alle informatie van een bedrijf opgeslagen in een cloud. Met een ‘cloud’ kun je jouw data online opslaan en opvragen. Dit betekent dus dat je via de cloud overal ter wereld bij jouw data kunt. Het is voor veel bedrijven een onmisbare uitvinding, die online samenwerking een stuk makkelijker maakt dan voorheen. Helaas is een cloud bijzonder kwetsbaar voor cybercriminaliteit en online aanvallen. Daarom is het tegenwoordig vanzelfsprekend om met cloud security te werken, in plaats van met traditionele security.
De oude manier: software laten bouwen
De overgang van een stapel papieren naar een computer was niet voor elk bedrijf even vanzelfsprekend. Als bedrijven al wilden digitaliseren, dan moesten zij vaak hun eigen software ontwikkelen. Deze software werd op maat gemaakt aan de hand van wat het bedrijf nodig had, en zat vrijwel altijd vol met fouten en onhandigheden. Veel bedrijven hadden zelf niemand in dienst die goed met computers overweg kon, wat betekende dat zij iemand van buitenaf moesten inhuren. Dit ging vaak met hoge kosten gepaard. Inmiddels zijn er veel standaard programma’s voor bedrijven ontwikkeld, met handige basisfunctionaliteiten. Gelukkig is er ook voor bedrijven die een specifieke software nodig hebben een betere oplossing gevonden.
De nieuwe manier: iedereen kan software bouwen
Deze oplossing is het gebruiken van business apps. Een business app is, simpelweg uitgelegd, software waarmee bedrijven op een makkelijke manier hun eigen programma kunnen bouwen. Hiervoor is vrijwel geen kennis over coderen nodig: bedrijven zijn dus niet meer afhankelijk van iemand die hun programma’s voor ze maakt. Dat scheelt vaak een hoop geld, en een hoop tijd!