De Bitcoin: Basics 101

Als je net als ik bent, heb je de laatste tijd veel gehoord over Bitcoin. Maar wat is het eigenlijk? En nog belangrijker, zou je erin moeten investeren? In dit blogartikel beantwoorden we al uw vragen over Bitcoin! We behandelen wat Bitcoin is, hoe je het kunt kopen en verkopen, en of het wel of niet een verstandige investering is.

Dus als u nieuwsgierig bent naar Bitcoin, blijf dan vooral kijken!

De Bitcoin

Bitcoin is een digitale munteenheid waarin versleutelingstechnieken worden gebruikt om de aanmaak van geldeenheden te regelen en de overdracht van geld te verifiëren, en die onafhankelijk van een centrale bank werkt. Bitcoin is een innovatief betalingsnetwerk, zonder tussenkomst van derden, zoals banken of kredietkaartmaatschappijen. Het werd in 2009 geïntroduceerd en werd meteen een hit bij wie op zoek was naar snelle en gemakkelijke manieren om elektronisch geld te versturen.

Ik zal je de basisinformatie geven die je moet weten over bitcoin, zodat het je volgende geslaagde investeringskans kan worden!

En? hoe werkt het dan?

Bitcoin is een soort digitale munteenheid die gebruik maakt van versleutelingstechnieken om de aanmaak van geldeenheden te controleren en de overdracht van geld te verifiëren. Bitcoin is een innovatief betalingsnetwerk, zonder tussenkomst van derden, zoals banken of credit card maatschappijen. Het werd in 2009 geïntroduceerd en werd onmiddellijk een hit bij mensen die een snelle en gemakkelijke manier zoeken om elektronisch geld te versturen.

Het Bitcoin netwerk is een peer-to-peer systeem, wat betekent dat transacties rechtstreeks tussen gebruikers plaatsvinden, zonder tussenpersoon. Deze transacties worden door netwerkknooppunten via cryptografie geverifieerd en vastgelegd in een openbaar verspreid grootboek dat een blockchain wordt genoemd. Bitcoin is uniek in die zin dat er een eindig aantal van zijn: 21 miljoen.

Bitcoins worden gemaakt als beloning voor een proces dat mining heet. Ze kan worden ingewisseld tegen andere valuta, producten en diensten.

Hoe koop je die dingen?

De eerste stap is het opzetten van een portemonnee om je bitcoins in op te slaan – je hebt er een nodig, ongeacht of je ze koopt, verkoopt, of ontgint. Er zijn vier hoofdtypen portemonnees: desktop, mobiel, web-gebaseerd, en hardware. Desktop portefeuilles zijn software die je downloadt en op je computer installeert. Mobiele portemonnees zijn apps die je op je smartphone downloadt en installeert. Web-gebaseerde portemonnees zijn websites waarmee je bitcoins kunt gebruiken zonder software te hoeven downloaden. Hardware portefeuilles zijn fysieke apparaten die eruit zien als USB sleutels en je bitcoins offline opslaan in wat staat bekend als “koude opslag”.

De tweede stap is het vinden van een plaats waar je bitcoins kunt kopen. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is door een beurs te gebruiken. Een ruilbeurs is een marktplaats waar kopers en verkopers bitcoins kunnen ruilen tegen andere activa, zoals traditionele fiat valuta’s of andere digitale valuta’s. Er zijn wereldwijd tientallen beurzen waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Enkele van de populairste zijn Coinbase, Kraken, Bitfinex, en Bitstamp.

Minen?

Mining is de manier waarop nieuwe bitcoins worden gemaakt. Mijnwerkers worden beloond met bitcoin voor het verifiëren en vastleggen van transacties op de blockchain. Mijnen is een rekenintensief proces dat krachtige hardware vereist, dus wordt het meestal gedaan door groepen mensen die bundelen hun grondstoffen en delen de beloningen.

De gemakkelijkste manier voor mining is door je aan te sluiten bij een mining pool. Een mining pool is een groep miners die samenwerken om hun kansen op het vinden van bitcoins te vergroten. Wanneer een blok “ge-mined” is, wordt de winst onder de leden van de pool verdeeld volgens hoeveel rekenkracht ze bijdroegen. Je kunt ook zelf bitcoins minen, maar dat is niet aan te raden tenzij je gespecialiseerde hardware en veel elektriciteit.

Hoe kan je ze weer verkopen

Bitcoins verkopen is net zo eenvoudig als ze kopen. Zoek gewoon een beurs of makelaar die bitcoins voor je gekozen valuta wil ruilen, en volg de stappen om de transactie te voltooien. Je kunt bitcoins ook verkopen op een online marktplaats zoals LocalBitcoins.com.

De voordelen

Bitcoins hebben de volgende voordelen:

Ze zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onder controle van een regering of financiële instelling staan.

Ze zijn anoniem, wat betekent dat gebruikers meerdere adressen kunnen hebben en transacties kunnen doen zonder hun identiteit prijs te geven.

Ze zijn veilig, dankzij de cryptografie die bij hun ontstaan en verificatie betrokken is.

Ze zijn wereldwijd, wat betekent dat ze overal ter wereld gebruikt kunnen worden.

Ze zijn onomkeerbaar, wat betekent dat een eenmaal gedane transactie niet meer ongedaan gemaakt kan worden .

De risico’s

Bitcoin is bestempeld als een zeepbel en is bekritiseerd omdat het geen intrinsieke waarde zou hebben. Het is ook gebruikt voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld.

Daarnaast heeft de bitcoin nog de volgende nadelen:

Ze zijn vluchtig, wat betekent dat hun waarde sterk kan schommelen.

Ze worden nog niet algemeen aanvaard, wat betekent dat ze nog geen gangbare vorm van betaling zijn.

Ze vereisen technische kennis om te gebruiken, wat betekent dat ze niet zo gebruiksvriendelijk zijn als traditionele betaalmiddelen.

De toekomst

Bitcoin is nog een relatief jonge munteenheid en als zodanig onderhevig aan een hoge mate van volatiliteit. Zijn waarde kan in korte tijd sterk veranderen. Veel deskundigen geloven echter dat bitcoin steeds stabieler zal worden naarmate het meer algemeen aanvaard wordt.

Bitcoin ondervindt ook concurrentie van andere cryptocurrencies, zoals Ethereum en Litecoin. Bitcoin blijft echter de populairste cryptocurrency en zal dat waarschijnlijk ook in de nabije toekomst blijven.

Conclusie

Of je nu zelf munten wilt gaan delven, of gewoon beter wilt begrijpen waar al die ophef over gaat, we hopen dat deze gids nuttig is geweest. Onthoud wel – zoals bij de meeste dingen in het leven, zijn er bij Bitcoin geen garanties! Als je toch besluit in digitale valuta te investeren, doe dan eerst je onderzoek en wees altijd voorzichtig.

Veel plezier bij het handelen!

Gerelateerde berichten